ANKARA / SİNCAN - Başkent OSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM)

Başkent OSB Meslekî Eğitim Merkezi 19.08.2015 tarihinde açılmış, 2016-2017 öğretim yılında (26 Eylül 2016) eğitime başlamıştır. Örgün ve zorunlu eğitim kapsamında eğitim yapılan Meslekî Eğitim Merkezi Programından mezun olanlar “Ustalık Belgesi” ile “Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi diploması” alırlar.

Meslekî Eğitim Merkezinde;

• Sektörün talepleri doğrultusunda 181 alanda çıraklık eğitimleri,
  • Kalfalık ustalık sınavları ve bunların belgelendirilmesi

Yapılmaktadır.

Merkezi Eğitim Merkezi (MESEM-Çıraklık) programına kimler kayıt olabilir?

• En az ortaokul veya imam hatip ortaokulunu bitirmiş olmak.
  • Sağlık durumu ilgili mesleğin öğrenimine elverişli olmak. Bu durum gerektiğinde sağlık/sağlık kurulu raporuyla belgelendirilir.
  • Kayıt olacağı meslek dalı ile ilgili bir iş yeriyle sözleşme imzalamak. (Sözleşme imzalanacak iş yerinde "Usta Öğreticilik Belgesine" sahip bir usta bulunması gerekir).
  • 9. sınıf öğrencileri zamana bağlı olmaksızın, dönem kaybetmeden nakil ve geçiş yapabilirler.
  • Ara sınıflarda öğrenim görenler aynı alandan mesleki eğitim merkezi programına bulundukları sınıf seviyesinden, zamana bağlı olmaksızın ve dönem kaybetmeden nakil ve geçiş yapabilirler.
  • Öğrenci kayıtları ve nakiller yıl boyu devam eder.

Mesleki Eğitim Merkezi - Sanayi işbirliği ile:

• İş yerinde iş başında yapılan uygulamalı eğitim ile okulda yapılan teorik eğitimin bütünleşmesi sağlanır.
  • Mesleğe atılan ilk adımdan itibaren çalışma hayatına uyum için gerekli tutum ve davranışlar okul sanayi işbirliği ile kazandırılır.
  • Her işletme bir eğitim merkezi olur; işletmeler kendi çalışanını eğitir.
  • İşyerleri Meslekî Eğitim Merkezi’nde öğrenim gören çırak öğrenci çalıştırmakla istihdam ve nitelikli iş gücü kapsamında geleceğini bu günden plânlamış olur.

Başkent OSB Mesleki Eğitim Merkezi Öğrencisi;

• Haftada 1 gün okula devam eder, Anadolu Meslek Lisesi eğitimi görür.
  • Haftanın kalan günlerinde fabrikada çalışır, mesleğini iş başında öğrenir.
  • Çalışırken maaş alırlar. Mesleki eğitim merkezine devam eden 9,10 ve 11. Sınıf öğrencileri asgari ücretin en az %30'u, 12. Sınıf öğrencileri asgari ücretin en az yarısı kadar maaş alırlar.
  • Maaşı Devlet tarafından ödenir.
  • Sigortalıdır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından iş kazaları, meslek hastalıklarına karşı sigortası yapılır.
  • Mezun olduğunda ustalık belgesi ve lise diploması alır
  • Eğitimini fabrikada aldığından işini en iyi yapan kalifiye bir çalışandır. İşi hazırdır.
  • İş elbisesi, öğle yemeği ve ulaşım ihtiyaçları çalıştığı işyeri tarafından karşılanır.
  • İsterse parasız yatılı olarak pansiyondan yararlanır.

İşyerlerinin sorumlulukları / yükümlülükleri

• Mesleki Eğitim Merkezi öğrencisi (çırak) ile sözleşme imzalamak.
  • Usta öğretici çalıştırmak.
  • Çalıştıracağı Mesleki Eğitim Merkezi öğrencisine  9,10 ve 11. Sınıf öğrencileri asgari ücretin en az %30'u, 12. Sınıf öğrencileri asgari ücretin en az yarısı kadar ücret ödemek. (Bu ücret vergiden muafdır.)
Yayın: 18.04.2022 - Güncelleme: 18.08.2023 16:43 - Görüntülenme: 2520